Het is mei en dat betekent een hoop bedrijvigheid in de tuin. Het gevaar voor vorst is nu wel voorbij, dus een van de klusjes is het uitplanten van voorgezaaide verfplanten in de verftuin. Rond februari ben ik daarmee begonnen en nu is het dan zover, mijn plantenkinders mogen lekker buiten gaan spelen. Ik heb ze eerst minimaal twee weken afgehard zodat ze kunnen wennen aan het licht, de temperatuur en een andere omgeving. In dit artikel vertel ik je mijn favoriete manier van het uitplanten van mijn (voorgezaaide) plantjes, aan de hand van de verfkamille (Anthemis tinctoria) van dit jaar.

Dit jaar doe ik een test om te kijken of het nou echt zoveel verschil maakt als ik mijn eenjarige of nieuwe planten voorzaai. De resultaten van deze test zal ik in een andere blog met je delen.
De meeste verfkamille heb ik dit jaar ‘en masse’ in een zaaitray gezaaid. Nadat ze een eerste echte bladpaar hebben gemaakt heb ik ze voorzichtig uit de trays gepeuterd en verplant in een eigen plekje om verder te groeien. Voor de meeste verfkamille ‘Roottrainers’ gezaaid, zoals je kunt zien op de foto hierboven. Dit zijn super handige zaaitrays. Ze zijn speciaal ontwikkeld om planten met een lang en diep wortelstelsel een super gezonde start te geven. Door de lange slanke envelop potjes groeien de wortels mooi naar beneden in plaats van dat ze op de bodem van een ondiep potje in rondjes gaan groeien. Nou is het voor de verfkamille niet echt nodig, de wortels van de jonge plantjes gaan niet zo diep. Ze doen het dus ook prima in een ander potje. Maar goed.. deze had ik liggen.

De jonge plantjes zijn gezond, maar beginnen een beetje te puberen. Ze willen graag groeien maar deze omstandigheden belemmeren het een beetje. Als plantenmoeder moet ik ze dus een beetje meer de ruimte geven en heb ik een mooi groot bed voor ze klaargemaakt in de tuin. Vrij van onkruid en de grond is al vanaf de winter een beetje verbeterd.

Als eerst graaf ik een redelijk diep gat, dieper dan het wortelstelsel nu nodig heeft. De afstand wisselt per plant, maar ik ben wel fan van het iets krapper uitplanten dan dat wordt beschreven op bijvoorbeeld het zakje van de zaadjes. Zo elimineer ik meer onkruid als de plantjes eenmaal zijn aangeslagen, geven ze elkaar een beetje steun als de wind het ze moeilijk maakt en.. zo kan ik veel meer planten kwijt! Ik gebruik meestal mijn hand als maatstaf, ongeveer een handlengte tussen de planten. Tenzij de plant echt iets anders nodig heeft.

In elk plantgat doe ik een flinke schep potgrond. Mijn verftuin bestaat bijna helemaal uit zandgrond en de voorganger van deze tuin heeft niet zoveel gedaan aan bodemverrijking. Verfkamille doet het best prima op wat armere zandgrond, maar dit was wel een beetje te. Door potgrond in het plantgat te stoppen voeg ik wat structuur, voeding en vocht vasthoudende bestanddelen toe. Ik spit mijn bodem niet om, nergens in de tuin, maar voeg voeding en structuur toe van boven af (afgestemd op de behoefte van de plant). Door ook wat extra potgrond toe te voegen in het plantgat krijg ik nu een wat gezondere bodem onder de toplaag. Dat is dit jaar en misschien volgend jaar nog wel nodig. Bij de echt hongerige planten (zoals mijn Japanse indigo) kun je ook wat mest/voedingskorrels toevoegen bij deze stap. De jonge plantjes zullen het ook wel fijn vinden om wat extra voeding te hebben tijdens het groeien. Ze zijn ook opgekweekt in potgrond.

Na het vullen van het plantgat is het tijd voor een flinke plens water. Veel mensen geven na het planten water om de aarde goed te laten aansluiten om de wortelkluit. Dat kan natuurlijk ook, iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Ik kies er voor om het voor het planten te doen en heb er goede ervaringen mee. De modder en het aandrukken aan het eind zorgt ook voor een goede aansluiting. Het voordeel van het vooraf water geven vind ik dat het water komt waar het moet zijn, bij de wortels. Mijn tuin ligt in de volle zon en ik kan op deze manier eigenlijk altijd wel uitplanten. Als er water op de bladeren van de plant komt door het van boven af water geven kun je daar schade door krijgen, de waterdruppels werken als een vergrootglas en branden zo gaten in de bladeren. Als het vocht in de aarde zit heb je daar geen last van. In het geval van deze uitplantsessie heb ik 100% goed aangeslagen planten. Doe ik het voor!

Even een nieuw gaatje maken in de potgrondblubber en planten maar! Ik zorg ervoor dat de plant gelijk ligt aan het oppervlakte van de tuin. Niet dieper, dan graaf je hem (of haar..?) te diep in en kan de plant gaan rotten. Dit geldt overigens niet voor alle planten! Japanse indigo vormt bijvoorbeeld ook nieuwe wortels vanaf de stam van de plant, door de plant dieper in te graven krijg je een groter wortelstelsel en een stevigere en gezondere plant. Als je de plant te hoog plant kan het zijn dat de wortels boven de grond uitkomen en indrogen en afsterven. Of het water loopt van je plant weg.. Beide gevallen zijn niet handig.

Even netjes inpakken en aandrukken. En tadaa! Een nieuw gehuisvest plantje. Je kunt eventueel nog een dammetje om de plant bouwen om het water in de buurt te houden. Door het aanplanten krijg je een soort miniatuur berglandschap en stroomt water of regen soms de verkeerde kant op. Door een ring van aarde om de plant te bouwen hou je het vocht in de buurt. Vindt je jonge en net op eigen wortels wonende plantje fijn!

Veel plezier met het uitplanten van je plantenkinders!

Ps. Heb jij nog goede plant trucs?

2 Comments

  1. Victoria Tegg

    “Attractive section of content. I just stumbled upon your
    site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your
    blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment
    and even I achievement you access consistently fast.”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *